Return to site

Argumenteren of Overtuigen?

Waarom Jeff Bezos powerpoint verbood bij Amazon

In 2004 verbood Amazon CEO Jeff Bezos, het gebruik van powerpoint in vergaderingen. In plaats daarvan moesten medewerkers hun idee voorstellen in de vorm van een coherent verhaal. “Mooie slideshows lijken soms een vrijgeleide om rond de pot te draaien”, stelde hij daarover in een e-mail aan zijn medewerkers. Met andere woorden: een goed verhaal is iets anders dan diarree van argumenten.

Dat Bezos niet tuk was op powerpointpresentaties was al langer bekend. Pas onlangs geraakte echter bekend waarom. Eén van zijn ex-medewerkers maakte de e-mail hierover wereldkundig. “Een goed verhaal van 4 pagina’s maken is moeilijker dan een powerpoint van 20 bladzijden”, stelde de amazonbaas, “omdat een goed verhaal je verplicht om stil te staan bij en te begrijpen wat nu echt belangrijk is. En ook omdat je op die manier het verband tussen de dingen gaat zien.

Gelijk hebben of gelijk krijgen?

Kortom: een goed verhaal heeft dus grotere impact dan een lijst argumenten, hoe goed onderbouwd die ook mogen zijn. In de klassieke rethorische opbouw van een powerpointpresentatie trappen we immers al te vaak in de val van de “semi-wetenschap”. Nogal wat mensen lijken ervan uit te gaan dat feiten en cijfers genoeg bewijskracht hebben om voor zichzelf te spreken. Want als je iets kan kwantificeren, kan je het ook herhalen en dus controleren... Het tegendeel is waar: feiten en cijfers zeggen niks op zichzelf. Pas wanneer ze gekaderd worden in concrete omstandigheden, echte verhalen over echte mensen, wordt hun impact duidelijk voelbaar en meetbaar. Dat is wat Bezos bedoelde toen hij schreef in zijn e-mail: “...we mogen het verband tussen verschillende ideeën niet uit het oog verliezen.”

Fictie of realiteit?

Moeten we dan allemaal een cursus fictieschrijven gaan volgen om het vertellen van verhalen onder de knie te krijgen? Gelukkig niet! We hebben immers allemaal al een boeiend verhaal. De kunst is: de juiste vragen leren stellen om dat aan de oppervlakte te brengen. En als je er ook nog een storyboard bij kan tekenen, krijgen jouw ideeën heel wat meer helderheid dan wanneer je de argumenten oplijst in een reeks bulletpoints. Het verschil tussen een klassieke presentatie en een verhaal is dus het verschil tussen vakkundig argumenteren en je publiek daadwerkelijk overtuigen.

Het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen kan je komen leren in de cursus “visual storytelling in business” op 14 & 15 oktober 2015 in HET BOLWERK in Edegem. www.visualstorytellinginbusiness.com